Οι μάχες του Κοξίνγκα : δραματικό έπος - Monzaemon ,Chikamatsu 1653-1725 (Ξένη λογοτεχνία / Κέδρος, 1984)
Αιμοσταγείς εισβολείς και σφετεριστές πατούν τον πανάρχαιο θρόνο της κραταιής Κίνας. Ένα φτωχό, αρχοντογεννημένο παλικάρι κινάει από τη μικρή αλλά ακατάβλητη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με τον πιο αλλόκοτο στρατό και στόλο, για να επαναφέρει το δίκαιο και την τιμή στην απέραντη ηπειρωτική αυτοκρατορία. Αυτός είναι ο Κοξίνγκα, που οι ασύλληπτοι από κάθε φαντασία άθλοι του πλέκουν την εποποιία του Τσικαμάτσου Μονζαεμόν. Στο κείμενο αυτό του σπουδαιότερου κλασικού της Ιαπωνίας, το ηρωικό και το δραματικό εναλλάσσονται με το λυρικό και το ονειρικό σε μια σύνθεση ανεπανάληπτης στην αγριάδα της και στην ανθρωπιά της ομορφιάς.