Τριεστίνα : μυθιστόρημα - Καββαδίας, Νίκος, 1910-1975 (Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, 2003)
Το μυθιστόρημα "Τριεστίνα" βασίζεται στην πραγματική ιστορία μιας γυναίκας, που στις αρχές του 19ου αιώνα, σε εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για το φύλο της, όχι μόνο σπούδασε ιατρική -γεγονός αδιανόητο εκείνο τον καιρό- και εργάστηκε με επιτυχία, αλλά ανέλαβε τη θέση της αποκλειστικής γιατρού των οθωμανικών ανακτόρων την εποχή του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζήτ και των προσπαθειών του για εξευρωπαϊσμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε γνωστή με το χαϊδευτικό όνομα Τριεστίνα, από Τριέστι (Trieste) από όπου καταγόταν. Καρπός του έρωτα της Μαρίας Ντενέγκρι και του Μπρούνο Στάιν, αξιωματικού του αυστριακού στρατού, έζησε έντονη ερωτική ζωή, παντρεύτηκε, δεν συμβιβάστηκε όμως ποτέ και η ιατρική παρέμεινε πάντα η μοναδική της αγάπη. Η νεαρή γιατρός με τις ικανότητές της μεσουράνησε στην Πόλη για να μείνει εντέλει στη μνήμη των απογόνων της περίπου ως πρόσωπο θρυλικό.