Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας - Ρίτσος, Γιάννης, 1909-1990 (Κέδρος, 2001)
Η ποιητική συλλογή Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας περιλαμβάνεται στον τόμο «Ποιήματα, Τόμος Ι', (1963-1972 Γιάννης Ρίτσος)» Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις - εκεί που πάει να σκύψει με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο, Να τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου Στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων Παρθένι Λέρου, 16 Σεπτεμβρίου 1968 Τίτλος ποιήματος: Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, από την ποιητική συλλογή «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας»,