Η διαλεκτική του ιστορικού προτσές και η μεθοδολογία της έρευνας του - Vaziulin, Viktor Alekseevich (Σύγχρονη Εποχή, 1988)
Στο έργο αυτό ο Β. Α. Βαζιούλιν -καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας- εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία του Κεφαλαίου του Κ. Μαρξ, προτείνει μια νέα θεωρητική προσέγγιση για τη μελέτη της κοινωνίας σαν σύστημα, σαν οργανικό αναπτυσσόμενο όλο: "Το αφετηριακό μας αντικείμενο μελέτης είναι ο άνθρωπος, όπως παρουσιάζεται άμεσα, δηλαδή σαν ένας φυσικός οργανισμός [...] Η μεταφορά του κέντρου βάρους της ερευνητικής μας προσπάθειας στο χαρακτηρισμό της εργασίας, της παραγωγής των απαραίτητων για τη ζωή μέσων, σε μεθοδολογικό επίπεδο, σημαίνει ανάλυση της ουσίας, της εσωτερικής αλληλεπίδρασης των ανθρώπων. Επιστρέφοντας ύστερα στην εξέταση των ατόμων διαπιστώνουμε ότι η μεθοδολογική μας ανάλυση έφερε στο φως ποικίλους εσωτερικούς, ουσιαστικούς αλληλοσυσχετισμούς αυτών των ατόμων, τα οποία πλέον μπορούν να εξετάζονται σαν προσωπικότητες, οι δε σχέσεις τους σαν σχέσεις ανάμεσα σε προσωπικότητες.