Κύπρος : γυναικεία φωνή και μνήμη στο έργο της Νίκης Μαραγκού - Ταμπακάκη, Πολίνα (Το Ροδακιό, 2019)
Ο πατέρας μου ήταν από την Αμμόχωστο και η μάνα μου από την Κοζάνη. Αυτό με βοήθησε να διατηρήσω μια πλατιά εικόνα του ελληνικού ορίζοντα μεγαλώνοντας στο ανατολικότερο σημείο του." Έτσι ξεκινά το αυτοβιογραφικό σημείωμά της η Νίκη Μαραγκού, η χαρισματική συγγραφέας και ζωγράφος, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 7 Φεβρουαρίου 2013, στην Αίγυπτο, κοντά στην όαση του Φαγιούμ. Το βιβλίο αυτό είναι προϊόν του ερευνητικού προγράμματος "Η ζωή και το έργο της Νίκης Μαραγκού (1948-2013)", που εκπονήθηκε στο King's College του Λονδίνου (2016-2018). Μέσα από μία εκτενή εισαγωγή και ποικίλες προσεγγίσεις τού λογοτεχνικού κυρίως έργου τής Μαραγκού από διαφορετικούς μελετητές, το βιβλίο εξετάζει την εικόνα της Κύπρου μέσα στη "γυναικεία γραφή" της Μαραγκού, θίγοντας ταυτόχρονα ευρύτερα ζητήματα, όπως, λ.χ., η θέση της κυπριακής λογοτεχνίας στην παγκόσμια λογοτεχνία και τις νεοελληνικές σπουδές. Με αυτόν τον τρόπο το βιβλίο είναι μια επίσκεψη στον Κόσμο της Κύπρου, Μνήμη και Αγάπη, κατά την έκφραση τού Σεφέρη, ή μια επάνοδος από την Ελλάδα, κατά την έκφραση του Καβάφη. Το βιβλίο είναι προϊόν του ερευνητικού προγράμματος "Η ζωή και το έργο της Νίκης Μαραγκού (1948-2013)" το οποίο ξεκίνησε το 2016 στο King's College London στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού με στόχο τη συστηματική μελέτη του έργου της.