Ο δικαστής : μυθιστόρημα - Διαμαντόπουλος, Θανάσης Σ., 1951- (Ελληνική πεζογραφία / Μεταίχμιο, 2019)
Καλοκαίρι του 2018: ένας υπέργηρος συνταξιούχος αρεοπαγίτης αποφασίζει να αφηγηθεί τις μνήμες, τα βιώματα, αλλά και τους έρωτές του σε μια διδακτορική φοιτήτρια. Ένας άνθρωπος με τελείως εικονοκλαστική ματιά στο ιστορικό παρελθόν του τόπου: Που τα κατοχικά και τα πρώτα μετακατοχικά χρόνια έζησε καταστάσεις αδιανόητα φρικτές· που συνέβη να έχει προνομιακή πρόσβαση σε πληροφορίες σχετιζόμενες με την υπόθεση Μέρτεν, του περιβόητου "Χασάπη των Εβραίων"· που ενεπλάκη στην εκτέλεση του "Δράκου του Σέιχ Σου"· που, μετά την πτώση της Χούντας, κίνησε γη και ουρανό, για να μη δικάσει βασανιστές· που μετείχε, όμως, στη σύνθεση του δικαστηρίου το οποίο συγκροτήθηκε για τον Ανδρέα Παπανδρέου· που συνδέεται, με κάποιον σκοτεινό δεσμό, με έναν διασωθέντα της πυρκαγιάς στο Μάτι... Και που, πάνω απ' όλα, κουβαλάει ένα φοβερό μυστικό, ένα ανεπούλωτο αίσθημα ενοχής. Στην αφήγηση του δικαστή μυθοπλασία και ιστορία συμπλέκονται, ενώ καταστάσεις ασύλληπτης θηριωδίας συνυπάρχουν με τα πιο αγνά ανθρώπινα αισθήματα, φιλίας, συντροφικότητας και παθιασμένων ερώτων, του χθες και του σήμερα