Χαμένος ορίζοντας - Hilton, James, 1900-1954 (Α. Καρανικόλας - Δ. Τσάκος, 1969)
Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, βασισμένη στη δημοφιλή νουβέλα του Τζέιμς Χίλτον. Μετά από τη συντριβή του αεροπλάνου τους στα Ιμαλάια, ο Βρετανός διπλωμάτης Ρόμπερτ Κονγουέι και μια μικρή ομάδα πολιτών σώζονται από τους κατοίκους της μυστηριώδους κοιλάδας Σάνγκρι-λα, ενός επίγειου παράδεισου έξω από τον χώρο και τον χρόνο, όπου κυρίαρχη φιλοσοφία είναι το «να είσαι καλός». Προστατευμένη από τα βουνά, μακριά από τον κόσμο όπου τα σύννεφα του πολέμου έχουν αρχίσει να μαζεύονται, η κοιλάδα Σάνγκρι-λα μοιάζει το ιδανικό καταφύγιο για τον κουρασμένο από τη ζωή Κονγουέι. Μόνο που δεν συμφωνούν και οι υπόλοιποι...