Ερμηνευτικές προσεγγίσεις - Ψημμένος, Νίκος Κ., 1935- (Εκδόσεις Δώτιον, 2019)
Τα κείμενα που συνεκδίδουν στο ανά χείρας τομίδιο, εντάσσονται σε τρείς ενότητες. Στην πτρώτη ενότητα ανήκουν τα κείμενα, η προβληματική των οποίων με απασχόλησε από ίδιον ενδιαφέρον. Στην δεύτερη ενότητα εκείνα, στα οποία κατέγραψα τις περί τέχνης εκτιμήσεως μου παρακολουθώντας το εικαστικό γίγνεσθαι των Ιωαννίνων μετά το 1991, και στην τρίτη, όσα συνέθεσα υπό το κράτος άκρας συγκίνησης - το πρώτο το φθινόπωρο του 1959 στη Βασιλεία μετά την παρακολούθηση κινηματογραφικού έργου για το τέλος του κόσμου εξαιτίας του ατομικού πολέμου και το δεύτερο για τα εγκαίνια του λαογραφικού μουσείου της μικρής πατρίδας μου τον Απρίλιο του 2006.