Ο πατέρας - Strindberg, August, 1849-1912 (Ίκαρος, 1995)
Ο πατέρας είναι ένας διανοούμενος, μεγαλοπρεπής λοχαγός του ιππικού. Η μητέρα βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Εσωστρεφής και πεισματάρα, άνθρωπος «κεκλεισμένων των θυρών». Ανάμεσά τους θα ξεσπάσει ακήρυχτος πόλεμος, με αφορμή τη φροντίδα και ανατροφή της κόρης τους. Οι σχέσεις τους θα οδηγηθούν στα άκρα και οι λεπτές οικογενειακές ισορροπίες θα διαταραχθούν ανεπανόρθωτα.