Όταν λέμε όχι : γιατί είναι σημαντικό για τους γονείς και το παιδί - Phillips, Asha (Πρακτική ζωή, 2002)
Μερικές φορές μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να πούμε όχι. Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει πως ένας ευγενικός και ευαίσθητος άνθρωπος δε λέει ποτέ όχι. Αλλά, ενώ είναι σχεδόν πάντα πιο δύσκολο να πεις όχι απ' το να πεις ναι, το όχι είναι απαραίτητο κομμάτι όλων των σχέσεων που βασίζονται στην αγάπη. Το βιβλίο «Όταν λέμε "όχι"» διερευνά την εξέλιξη του παιδιού μέσα στην οικογένεια και αναφέρεται στη διαδικασία της θέσπισης ορίων. Η Asha Phillips γράφει με τη διπλή ιδιότητά της της παιδοψυχολόγου και μητέρας: παρουσιάζει παραδείγματα από την επαγγελματική της γνώση και εμπειρία, ενώ αναφέρεται και σε περιπτώσεις του οικογενειακού και φιλικού της περιβάλλοντος. Βασική της αρχή είναι πως έχουμε περισσότερες εναλλακτικές λύσεις όταν συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτό που κάθε φορά προκαλεί τις ενέργειες ή τις αντιδράσεις μας. Απογυμνώνει όλα τα αρνητικά που περιβάλλουν τη λέξη «όχι» και επικροτεί την αλλαγή και την κινητικότητα ως βασικούς παράγοντες στη διαδικασία της ανάπτυξης. Το «Όταν λέμε "όχι"» είναι εν κατακλείδι ένα βιβλίο για την οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά.