Η μετεξέλιξη των μαθηματικών στον πρώιμο μεσογειακό κόσμο : η μετάβαση από προβλήματα σε εξισώσεις - Netz, Reviel (Επιστήμες / Ενάλιος, 2010)
Η μετεξέλιξη των μαθηματικών από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τον μεσαιωνικό Αραβικό κόσμο καταδεικνύεται στο βιβλίο αυτό, μέσα από ένα μοναδικό πρόβλημα που διατύπωσε ο Αρχιμήδης και στις πολλές λύσεις που προτάθηκαν στην συνέχεια από τον ίδιο κι από τον Ευτόκιο, αλλά και από τον Ομάρ Καγιάμ και τον Αλ Χουαρίσμι. Ο Ρέβιελ Νετζ, αναλύει βήμα-βήμα την λύση ενός γεωμετρικού προβλήματος που στη συνέχεια "αλγεβροποιείται" από τους επιφανείς Άραβες μαθηματικούς της Μεσαιωνικής Εποχής, προσφέροντάς μας ένα ιστορικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών.