Γοργοπόταμος : η κορυφαία στιγμή της ενωμένης εθνικής αντίστασης - Αθανασόπουλος, Ιωάννης Β. (Μαρτυρίες, 2017)
Ο συγγραφέας Ιωάννης Αθανασόπουλος στο παρόν αποκαλυπτικό του έργο διαπραγματεύεται μία κορυφαία στιγμή της Εθνικής Αντιστάσεως, όχι τόσο για την αποτελεσματικότητά της αλλά για την μοναδικότητά της. Παρουσιάζει όλο το παρασκήνιο, την προετοιμασία και την έκβαση της ανατινάξεως της γέφυρας του Γοργοποτάμου, όπου έστω για λίγο ο ΕΛΑΣ συνεργάστηκε με τον ΕΔΕΣ... και πάντα για λόγους ιδίου συμφέροντος, ώστε να μην καρπωθεί μόνος ο ΕΔΕΣ την δόξα και τα οποιαδήποτε ωφέλη. Λίγους μήνες μετά ο Βελουχιώτης επετέθη στον Ζέρβα δολοφονώντας μαχητές του όπως τον Παπα-Σπύρο Ζαφείρη, τον ηρωικό ιερέα μαχητή του Γοργοποτάμου. Στο παρόν πόνημα φανερώνεται η πραγματική εικόνα του γεγονότος, με αδιάσειστα στοιχεία, πέρα από τον μύθο και την καπηλεία που ασκεί η κομμουνιστική αριστερά επί πολλές δεκαετίες, προσπαθώντας να μονοπωλήσει την μεγάλη αυτή δολιοφθορά εναντίον των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών, για λογαριασμό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται επίσης καταγεγραμμένες μαρτυρίες και από τις τρεις πλευρές των συμμετασχόντων, δηλαδή από τους Άγγλους του Συμμαχικού Στρατηγείου, τον ΕΔΕΣ και τον ΕΛΑΣ. Αναγνώστη διάβασε και κρίνε! Διότι εάν θέλουμε να προχωρήσουμε ως Έθνος, θα πρέπει να μάθουμε να κοιτάμε την αλήθεια καταπρόσωπο, είτε μας αρέσει είτε όχι. Θα πρέπει επίσης να αναπτύξουμε την γνώση μας σφαιρικά και κυρίως την κρίση μας. Διαφορετικά καραδοκεί η επανάληψη των παθημάτων του Έθνους μας σε πολύ χειρότερη μορφή αλίμονο!