Ο δήμιος και το θύμα του - Sade, Marquis de 1740-1814 (Λογοτεχνική βιβλιοθήκη., 1989)
Ο τρόπος που σκέφτομαι είναι ο καρπός των στοχασμών μου. Είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης μου, της εσωτερικής μου συγκρότησης... και τον λογαριάζω πάνω από τη ζωή μου". Ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο μαρκήσιος ντε Σαντ; Ανατρεπτικός, "ενεργός πολίτης" της Γαλλικής Επανάστασης, φιλόσοφος ή ακραίος πορνογράφος, που το όνομα του συνδέεται με τον όρο "σαδισμός"; Φαλλοκράτης ή πρωτοπόρος φεμινιστής, που διατύπωσε απόψεις υπέρ της σεξουαλικής απελευθέρωσης των γυναικών; Η εξουσία και η ελίτ της εποχής του τον καταδίκασαν να περάσει 27 χρόνια έγκλειστος σε φυλακές και ιδρύματα ως ανατρεπτικό και διαταραγμένο. Ο ντε Σαντ, σε αντίθεση με τους διαφωτιστές, καταλήγει σε έναν απόλυτο αντιανθρωπισμό. Δείχνει πώς η έλλειψη καθολικών αξιών και η φιλαυτία ανοίγουν το δρόμο, στο όνομα του Λόγου και της Φύσης, για τερατώδη εγκλήματα. Εδώ, σημαντικά κείμενα του ντε Σαντ φωτίζουν την προσωπικότητα, το έργο και τις ιδέες του που μέχρι σήμερα προκαλούν με την τόλμη τους.