Πολιτισμοί του κόσμου = World civilizations : ιστορικό και αρχαιολογικό σχεδίασμα = an historical and archaeological essay - Σάμψων, Αδαμάντιος Α. 1944 (Θέματα παγκόσμιας και ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού /, 2006)
Στην παρούσα έκδοση εξετάζονται σε βάθος οι κυριότεροι «Πολιτισμοί του Κόσμου» με τη μελέτη της σύγχρονης βιβλιογραφίας και με κύριους στόχους την ιστορική τους πορεία και την ερμηνεία όλων των παραμέτρων που τους αποτελούν, όπως η οικονομία, η κοινωνία, η τέχνη, η θρησκεία, η γραφή. Γενικά δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην προϊστορία, η οποία όσον αφορά ορισμένους πολιτισμούς χρησιμοποιείται με τη γενικότερη έννοιά της. Έμφαση δίνεται σε πολιτισμούς της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής με τους οποίους ο συγγραφέας έχει ιδιαίτερη σχέση έχοντας πραγματοποιήσει συχνά ταξίδια και έρευνες στις χώρες αυτές.