Μπετόν - Bernhard, Thomas 1931-1989 (Ξένη λογοτεχνία / Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1996)
Πάνω από δέκα χρόνια προσπαθεί ο Ρούντολφ να γράψει το έργο της ζωής του, μια επιστημονική μελέτη για τον συνθέτη Μέντελσον Μπαρτόλντυ. Μάταια όμως. Το αντιπνευματικό περιβάλλον όπου ζει του δημιουργεί ένα σωρό εμπόδια. Πρώτη απ' όλους η δυναμική του αδελφή, που καταστρέφει κάθε σκέψη αυτού του συνειδητά μοναχικού ανθρώπου, πριν καλά καλά προλάβει εκείνος να τη διατυπώσει. (. . .) Προσπαθεί να ξεφύγει από τον εαυτό του και το περιβάλλον του για να μπορέσει ν' αρχίσει και να ολοκληρώσει την εργασία του. (. . .) Mέσα στην απλή υπόθεση του βιβλίου ξετυλίγονται οι σκέψεις ενός σαρανταοχτάχρονου που, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του, δεν μπορεί, δεν θέλει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Είναι συλλογισμοί που εκτείνονται από το αδύνατον των ανθρώπινων σχέσεων, την υποκρισία της εκκλησίας και του κράτους ως τον εξευτελισμό της φιλανθρωπίας και του κόσμου της τέχνης. (. . .) Είναι ο εργάτης του πνεύματος που δεν μπορεί να ζήσει με τους ανθρώπους αλλά ούτε και χωρίς αυτούς, και τελικά αμφιβάλλει ακόμα και για την ίδια του την επιστήμη. Το "Μπετόν" είναι ένας χωρίς ανάσα και χωρίς παραγράφους μονόλογος κάποιου που έχει αποτύχει σ' όλα τα επίπεδα της ζωής του.