Ετερώνυμα : κριτικές παρεμβάσεις - Τσακνιάς, Σπύρος Γ., 1929-1999 (Νεφέλη, 1987)
Τα κείμενα αυτού του τόμου, γραμμένα κατα την τελευταία δεκαετία και δημοσιευμένα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, αναφέρονται, τα περισσότερα, σε προβλήματα της πνευματικής και ιδεολογικής μας ζωής κατά την περίοδο που ακολούθησε τη μεταπολίτευση. Κριτικές παρεμβάσεις, ας πούμε, με αφορμή άλλοτε ένα ζήτημα της επικαιρότητας, άλλοτε τη δημοσίευση ενός βιβλίου ή ενός άρθρου, κάποτε το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου ή την προβολή μια κινηματογραφικής ταινίας και, μερικές φορές, χωρίς συγκεκριμένη αφορμή... Από τον πρόλογο του βιβλίου