Η ποίηση για παιδιά και νέους : έρευνα μελέτη και διδασκαλία - Ακριτόπουλος, Αλέξανδρος Ν. (Ιδέες και έρευνα / Ηρόδοτος, 1993)
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται η ποίηση για παιδιά και νέους συνολικά και πολύπλευρα. Με τον τριπλό διαχωρισμό -μελέτη, έρευνα και διδασκαλία- γίνεται προσπάθεια καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης σ' αυτούς τους τομείς, ενώ παράλληλα επισημαίνονται και προωθούνται, με κριτικές παρατηρήσεις, επιμέρους θέματα, απόψεις, προβλήματα και προβληματισμοί που συναπαρτίζουν το σύνολο. Ερευνώνται προβλήματα ύλης, μορφής και περιεχομένου, καθώς και άλλα στοιχεία του ποιητικού λόγου. Επιπλέον, μελετάται η ιστορική, η μορφική και η θεματική εξέλιξη των ειδών της ποίησης που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Τέλος, γίνεται πραγμάτευση του θέματος "Η ποίηση στην εκπαίδευση". Παρουσιάζεται ο παιδευτικός ρόλος του ποιήματος και γενικότερα του ρυθμικού λόγου και προβάλλεται ως η πλέον ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ανάμεσα σ' άλλες για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Προτείνεται η αναγνωστική προσέγγιση του ποιητικού λόγου μέσα από τις γενικές αρχές που τον διέπουν: την λογοτεχνικότητα και τη διακειμενικότητα. Σ' αυτήν την πρόταση, κεντρική θέση κατέχει το παιδί ως αναγνώστης υπό διαμόρφωση, πράγμα που είναι κεφαλαιώδες για την πρόσληψη της τέχνης του λόγου και που οφείλει να έχει υπόψη του κάθε διδάσκων παιδαγωγός.