Για την εκπαίδευση : πραγματικότητες και προοπτικές : δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα - Κρεμμυδάς, Βασίλης Ν., 1935-2017 (Γνώση, 1990)
«Η ιδέα να εκδοθούν σ αυτόν το μικρό τόμο κείμενα που, με τη μορφή επιφυλλίδων, άρθρων και συνεντεύξεων, έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο κατά τα τελευταία πεντέξι χρόνια κρύβει μπόλικη φιλοδοξία: υπονοεί ότι σ αυτά τα κείμενα λέγονται ενδιαφέροντα πράγματα, ότι υπάρχουν επωφελώς χρησιμοποιήσιμες και εκμεταλλεύσιμες σκέψεις και δεν είναι μικρότερη η φιλοδοξία που κρύβεται στην απόφαση να γράψω ένα νέο μεγάλο κείμενο, αυτό που προτάσσεται σ αυτόν τον τόμο, για να υποδείξω μια συνολική εκτίμηση της εκπαιδευτικής μας πραγματικότητας, καθώς και κάποιες μεταρρυθμιστικές σκέψεις μου».