Το ρουμάνι του Μπραντ - Schmidt, Arno, 1914-1979 (Σειρήνες / Οδυσσέας ;, 1994)
Διήγημα : νυκτοσκόταδον ,έκλειψη σελήνης. Κάποιος κάθεται για λόγους επαγγελματικούς στην άκρη του δρόμου ,Δυο μύωπες μαθηματικοί σταματούν μπροστά του και συζητούν αν πρόκειται για κούτσουρο , πέτρα ή άνθρωπο. Πάνε να χτυπήσουν για δοκιμή με το μπαστούνι. Συναισθηματία του καθήμενου.