Του Κορνήλιου Καστοριάδη - Παπαδοπούλου, Τέτα (Πόλις, 2000)
Tο βιβλίο αυτό προσφέρει στοιχεία και ερεθίσματα - ή τουλάχιστο κάνει νύξεις -, που εξοικειώνουν τον αναγνώστη με την πολυδιάστατη σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη: Με τις βασικές φιλοσοφικές του ιδέες. Με την αντίληψή του για τη Δημοκρατία, την πολιτική δράση και την κοινωνική μεταβολή. Με τις θέσεις του για την κρίση των σύγχρονων κοινωνιών και την απόσυρση των ανθρώπων στην ιδιωτική τους σφαίρα. Με την ανάλυση του για την Αριστερά, τον μαρξισμό, τον κομμουνισμό και τις μετακομμουνιστικές κοινωνίες. Με την τοποθέτησή του για τους σκοπούς και την πολιτική διάσταση της ψυχανάλυσης. Με την άποψη του για την ευρωπαϊκή παράδοση - την ελληνοδυτική, όπως την ονομάζει. Ο αναγνώστης θα βρει επίσης κριτικές επισημάνσεις του που αφορούν την νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα: την "αντιφατική και ψυχοπαθολογική σχέση μας με το δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό" ή τη "θεμελιώδη αντινομία της ταυτόχρονης αναφοράς στην Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, δύο παραδόσεις τελείως ασυμβίβαστες μεταξύ τους". Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος, περιλαμβάνονται δύο συνεντεύξεις του Καστοριάδη. Στο δεύτερο, ακολουθεί μια ενότητα με κείμενα, παρεμβάσεις, ομιλίες του. Στο τρίτο μέρος, γράφουν για τον Κορνήλιο Καστοριάδη άνθρωποι που από χρόνια συνδέονταν μαζί του με σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και φιλίας.