Ο έσχατος κόσμος - Ransmayr, Christoph, 1954 - (Σειρήνες, 1990)
Ο νεαρός Κόττα εγκαταλείπει τη Ρώμη του αυτοκράτορα Αυγούστου για τους Τόμους, την πόλη του σίδηρου, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Αναζητεί εκεί τον εξόριστο Οβίδιο και τις ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ, έργο ζωής του ποιητή. Ο Κόττα ανακαλύπτει ταξιδεύοντας έναν κόσμο όπου συναντιέται η αρχαία Ρώμη με τον εικοστό αιώνα, έναν κόσμο στα πρόθυρα του τέλους. Κι ακόμα ανακαλύπτει ότι οι ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ έχουν υποστεί κι αυτές μια μακάβρια μεταμόρφωση. Ο ΕΣΧΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ είναι ένα γοητευτικό "μεταφυσικό θρίλερ" που φέρνει στο νου το ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ. Είναι η εξιστόρηση ενός φανταστικού ταξιδιού σ' έναν κόσμο ονείρου, στα σύνορα διαφορετικών εποχών και μύθων, ένα βιβλίο ποιητικό για το τέλος του κόσμου, για το πέρασμα του χρόνου και την απώλεια της ποίησης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)