Τα κατορθώματα ενός νεαρού Δον Ζουάν - Apollinaire, Guillaume 1880-1918 (Ερατώ, 1987)
Από πολύ νωρίς, ο μικρός Δον Ζουάν, ανακαλύπτει το ενδιαφέρον του για τον έρωτα, κοιτάζει τις όμορφες υπηρέτριες, τους βάζει χέρι εκεί που μόνο απροειδοποίητα μπορεί να το κάνει. Η καρτερικότητά του ανταμείβεται και πλαγιάζει μ' όλες τις γυναίκες που επιθυμεί. Πονηρεύει την όμορφη αδελφή του (την πιο μικρή που έχει την ίδια ηλικία μ' αυτόν) και τελικά πλαγιάζει με τη μεγάλη του αδελφή, μια υπέροχη μικρή δεκαεννιά χρονών. Αψηφώντας τα πάντα για τον έρωτα, δεν διστάζει ούτε μπροστά σε έγκυες γυναίκες. Τελικά φτάνει στο σκοπό του, και η θεία του, ένας άγγελος ομορφιάς, κομψότητας και αθωότητας, πέφτει συνεπαρμένη στα τρυφερά του χέρια. Τα κατορθώματα ενός μικρού Δον Ζουάν είναι ένα θαυμάσιο έργο, γραμμένο με μια αληθινή ευχαρίστηση και ένα αναμφισβήτητο ταλέντο, από ένα συγγραφέα πολύ εκλεπτισμένο, υπερβολικά ίσως, που ο θάνατος τον απομάκρυνε πρόωρα από τη λογοτεχνία, όπου είχε δώσει δείγματα μιας παθιασμένης αυτοκυριαρχίας από τις πιο υπαινικτικές.