Καραγκιόζης : σκυλίσια ζωή - Χατζηβασιλείου, Βασίλης Γ., 1947- (Βιβλία για παιδιά και για νέους : Καραγκιόζης, 1991)
Λίγα χρόνια πριν τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο σουλτάνος διορίζει διοικητή της επαρχίας του Γκιαουριστάν το Χουζουρλή πασά. Αυτός οργανώνει τη φρουρά, γεμίζει με δώρα τους άρχοντες, φορτώνει με φόρους τους φτωχούς και ξένοιαστος πλέον, το ρίχνει στη διασκέδαση. Καλά έτρωγε, καλά γλεντούσε, καλά κοιμόταν . . . Κάποιοι άλλοι, όμως, μην αντέχοντας την πείνα το ’ριξαν στην «κομπίνα» και μην κατέχοντας απ’ όπλα τον τρέλαναν στα «κόλπα».