Υβόννη : πριγκίπισσα της Βουργουνδίας - Gombrowicz, Witold, 1904-1969 (Θέατρο / Ιθάκη, 1980)
Το θέατρό μου παρωδεί τον Σαίξπηρ και το τελευταίο μου έργο είναι φτιαγμένο πάνω στο πρότυπο της Οπερέττας. Αν στηρίζομαι στις παραδοσιακές μορφές, το κάνω επειδή είναι τελειότερες και επειδή ο αναγνώστης τις έχει συνηθίσει. Αλλά μην ξεχνάτε, παρακαλώ -το πράγμα είναι σημαντικό- ότι σε μένα η μορφή είναι πάντα παρωδία της μορφής. Την χρησιμοποιώ, αλλά ξεκόβω απ' αυτήν. Ψάχνω να βρω πώς δένονται τα αλλοτινά λογοτεχνικά είδη, που είναι αναγνώσιμα, με την πιο νέα, την πιο πρόσφατη αντίληψη του κόσμου. Περιφέρω το πιο επίκαιρο κοντραμπάντο μέσα σε παλιούς αραμπάδες.