Κλείστε τα σχολεία : εκπαιδευτικά άπαντα - Κουντουράς, Μίλτος, 1889-1940 (Γνώση, 1985)
Το «Κλείστε τα σχολειά» έρχεται να απαντήσει, πάνω από 50 χρόνια αργότερα. Στα ερωτήματα αυτά που έθεσε στις 21 Οκτωβρίου 1931 η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Νέα Αλήθεια» Τούτο το έργο, όπου έχουν συγκεντρωθεί όλα τα εκπαιδευτικο-παιδαγωγικά κείμενα του Μίλτου Κουντουρά (δημοσιευμένα και ανέκδοτα), επιτρέπει όχι μόνο να δοθεί ολοκληρωμένη εικόνα των σκέψεων και των πράξεων ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του εκπαιδευτικού δημοτικισμού, αλλά και να πλουτιστεί καθοριστικά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της εκπαιδευτικής μας ιστορίας, η δεκαετία 1923-1933.