Κάποτε στη Μακεδονία : μυθιστόρημα για παιδιά και νέους - Βιγγοπούλου, Μυρσίνη (Άθως, 2011)
Το νέο παιδικό μυθιστόρημα της Μυρσίνης Βιγγοπούλου "Κάποτε στη Μακεδονία", που είναι αφιερωμένο στον Μακεδονικό Αγώνα έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Στο νέο αυτό βιβλίο της που είναι εμπνευσμένο από πραγματικά πρόσωπα και γενονότα, η "γιαγιά Μυρσίνη" περιγράφει τις συναρπαστικές περιπέτειες δύο νέων στις αρχές του εικοστού αιώνα. Αφανείς ήρωες, κορίτσια και αγόρια που ζούσαν στα βουνά της Μακεδονίας, δε διστάζουν να γίνουν ακόμα και θυσία για το ιδανικό της λευτεριάς. Η πλοκή της ιστορίας ξετυλίγεται ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Τα σημερινά παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις ιστορίες των προγόνων και συγγενών τους για ένα παρελθόν που είναι ακόμα ζωντανό. Κειμήλια και ιστορικές μνήμες ζωντανεύουν μπρος στα μάτια τους και συγκινούνται με την παλληκαριά αυτών των δικών τους ανθρώπων. Όμως η Ιστορία δεν είναι παραμύθι... Είναι διδαχή και χρέος όλων, και ιδιαίτερα των νέων μας, οι οποίοι διψούν για πρότυπα και ιδανικά.