Η πνευματική κίνηση του ΙΗ αιώνα στον ελληνικό χώρο μέσα από τη χειρόγραφη παράδοση : έκδοση ανέκδοτων λυτών χειρογράφων - Ζαχαρόπουλος, Νίκος Γρ., 1930- (Επιστημονική επετηρίδα θεολογικής σχολής : Παράρτημα ;, 1984)
Οι λόγιοι της τουρκοκρατίας αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης αρκετών επιστημόνων, λίγοι είναι όμως εκείνοι που ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως με το ανέκδοτο έργο τους. Έτσι πάντοτε εμφανίζονταν επιτακτική η ανάγκη να παρουσιασθεί το έργο αυτό στο ευρύτερο επιστημονικό κοινό, για να αξιολογηθεί ανάλογα και η προσφορά τους στην προσπάθεια του φωτισμού και της αναγέννησης του Γένους.