Η μαύρη βίβλος της εκκλησίας - Κάππας, Δημήτριος (Εκδόσεις Έλευσις, 2005)
Έπειτα από το χορό των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν γύρω από πλήθος ιεράρχες, εύλογα ερωτήματα έχουν αναδυθεί: άραγε το πρόβλημα είναι κάποιοι διεφθαρμένοι ή μήπως ο ίδιος ο θεσμός της εκκλησίας; Αποτελεί λύση η "κάθαρση" ή χρειάζεται επιπλέον χωρισμός εκκλησίας-κράτους; Ο ασφαλέστερος δρόμος για να βρεθούν οι απαντήσεις είναι η σε βάθος έρευνα της ιστορίας. Ο συγγραφέας Δημήτρης Κάππας προχωράει πέρα από τις διαστρεβλώσεις της επίσημης ιστοριογραφίας για να φέρει στο φως καυτές αλήθειες: - Από την αρχή της επικράτησής του ο Χριστιανισμός στάθηκε εχθρός της Ελλάδας, καταστρέφοντας με μίσος ό,τι θύμιζε τον αρχαίο πολιτισμό της. - Η ορθόδοξη εκκλησία, προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμιά της, ξεπούλησε στους Τούρκους την παρηκμασμένη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. - Με τον ίδιο στόχο, το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να καταστείλει την Επανάσταση του 1821. Γι' αυτό, μετά την απελευθέρωση η ελληνική εκκλησία κηρύχτηκε "αυτοκέφαλη" ώστε ν' αποφύγει το στίγμα της προδοσίας.