Η διαλεκτική του Λένιν και η μεταφυσική του θετικισμού : σκέψεις πάνω στο βιβλίο του Λένιν υλισμός και εμπειριοκριτικισμός - Ilienkov, Ewald, 1924-1979 (Σύγχρονη Εποχή, 1988)
Ο Έβαλντ Ιλιένκοφ (1924-1979) αναγνωρίζεται σήμερα σαν ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Από το 1953 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, απο την οποία τιμήθηκε το 1965 με το βραβείο Τσερνισέφσκι. Στην καρδιά της επιστημονικής του δουλειάς ήταν τα προβλήματα της υλιστικής διαλεκτικής σαν λογικής βάσης της θεωρίας της γνώσης. Στο βιβλίο του αυτό ο Έβαλντ Ιλιένκοφ πραγματεύεται, απλά και κατανοητά, αλλά και επιστημονικά άρτια, τη λενινιστική αντίληψη της ύλης και της συνείδησης, της γλώσσας και της γνώσης, της αλήθειας και της αντίθεσης. Αναλύει τη σχέση του αυθόρμητου και του συνειδητού, την αμοιβαία σχέση φιλοσοφίας και φυσικών επιστημών. Αυτά με τρόπο ζωντανό και γλαφυρό, μέσα απ' την περιγραφή του όλου κλίματος της αντιπαράθεσης του Λένιν με τους Μπογκντάνοφ, Λουνατσάρσκι, Γκόρκι και άλλους, στην περίοδο μετά την Επανάσταση του 1905-1907. Άλλα έργα του Έβαλντ Ιλιένκοφ είναι: H διαλεκτική του αφηρημένου και του συγκεκριμένου στο Κεφάλαιο του Μαρξ (1960, θα κυκλοφορήσει προσεχώς στα ελληνικά, από τη Σύγχρονη Εποχή) , Για τα είδωλα και τα ιδεώδη (1968) , Διαλεκτική λογική (1974, κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Gutenberg).