Η ανθρωπότητα σε κρίση θεσμών και αξιών - Τσαχαγέας, Ιωάννης Π. (Γκοβόστη, 2006)
Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να απαριθμήσει τα οξέα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα. Παρουσιάζει την έκπτωση των θεσμών και αξιών η οποία χαρακτηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία της μακαριότητας και καταγράφει τα κυριότερα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει, όπως π.χ. το έλλειμμα στην κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τον κλονισμό του θεσμού του γάμου και της οικογένειας, την άμβλυνση των ηθικών αξιών, την πολιτισμική υποβάθμιση, την ανεργία, τα προβλήματα της οικονομίας και την ανισότητα κατανομής του πλούτου σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Επισημαίνεται ακόμη η εξάρτηση των πολιτικών από τα οικονομικά συμφέροντα και η ανικανότητά τους ν’ αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τα οποία μαστίζουν τους λαούς. Η κοινωνία καλείται σε συναγερμό για την εξύψωση των ηθικών αξιών και του πολιτισμού, τη στήριξη του γάμου και της οικογένειας, την αναβάθμιση της παιδείας και τη δραστηριοποίηση των πολιτών για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αλλά και την κατοχύρωση της δημοκρατίας στον κόσμο, την ανάπτυξη των φτωχών χωρών και την προστασία του περιβάλλοντος. Ως τρόποι για την επίτευξη αυτών των ευγενών σκοπών προτείνονται η δραστηριοποίηση της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας, για την αναζήτηση πρακτικών τρόπων και μεθόδων, αλλά και η ενεργός δράση των απλών πολιτών τόσο με την παροχή εθελοντικής εργασίας όσο και με τη δραστική συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.