Μύθος και ποιητική του ταξιδιού : Νίκος Καββαδίας και άλλοι - Λυκιαρδόπουλος, Γεράσιμος 1936- (Δοκίμια ;, 1990)
Τα κείμενα που συνθέτουν αυτό το τομίδιο δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο περιοδικό Σημειώσεις κατά την περίοδο 1980-1989. Το κείμενο του επιμέτρου είναι προγενέστερο. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Σημειώσεις (1976) και εν συνεχεία στη συλλογή δοκιμίων Αναφορές (1979). Αναδημοσιεύεται εδώ ως μια πρώτη απόπειρα του συγγραφέα να προσεγγίσει συνολικά το έργο του Νίκου Καββαδία, του οποίου ορισμένες επιμέρους πτυχές εξετάζονται λεπτομερέστερα στο κυρίως μέρος του βιβλίου, στη διασταύρωσή τους με το έργο του ποιητή Δ. Ι. Αντωνίου και του πεζογράφου Βασίλη Δούλη. Και οι τρεις συγγραφείς που αποτελούν τον θεματικό άξονα αυτών των δοκιμίων παραπέμπουν στον μυθικό πυρήνα μιας διαχρονικής θεματικής, η οποία διεκδικείται και τεμαχίζεται -στην επιφάνεια της ιστορίας και της λογοτεχνίας- από τη μερικότητα του επικαιρικού. Κι αν μπορούμε να πούμε πως το έργο τους είναι αυθεντικό, μπορούμε να το πούμε με την έννοια ακριβώς ότι ξαναβυθίζεται διαρκώς στα βαθύτερα νερά αυτής της θεματικής, θέτοντας το γενικότερο πρόβλημα της τέχνης είτε με τους στοιχειώδεις όρους μαστοριά-εξουσία (Αντωνίου, Δούλης), είτε με όρους εμμεσότερους, δηλαδή "ποιητικότερους" (Καββαδίας). [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)