Το καλύβι του μπαρμπά Θωμά - Stowe, Harriet Beecher, 1811-1896 (Ν. Νίκας, 1950)
Η Χάριετ Μπίτσερ Στόου (Harriet Beecher Stowe) γεννήθηκε στην Αμερική. Ο πατέρας της, ευαγγελιστής ιερέας, την ανάθρεψε μέσα σε μια ατμόσφαιρα θρησκευτικής αυστηρότητας. Επηρεασμένη από το κίνημα κατά του θεσμού της δουλείας, εμπνεύστηκε την "Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά". Το βιβλίο αυτό, που εκείνη υποστήριζε ότι το έγραψε "καθ' υπαγόρευση του Θεού", είχε παγκόσμια απήχηση.