Ο άνθρωπος εβδομήντα εκατομμύρια χρόνια - Ranzi, Carlo, 1933- (Εκδόσεις Γνώση, 1986)
Το μόνο λεύκωμα που έλειπε ως τώρα- και που καμιά φωτογραφική μηχανή δεν μπόρεσε να αποτυπώσει- είναι το μεγάλο λεύκωμα της ανθρώπινης οικογένειας, όπως παρουσιάζεται σε τούτο το βιβλίο. Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού, μετά από διεξοδικές, πολύχρονες μελέτες, κατάφερε να μεταφέρει με ακρίβεια, ρεαλισμό, φαντασία και υψηλή ευαισθησία όλες τις φάσεις μεταλλαγής της ανθρώπινης οικογένειας, απ' τα παιδικά της χρόνια μέχρι σήμερα. Ο Κάρλο Ράνζι που είναι λάτρης της παλαιοανθρωπολογίας, δεν κατάφερε μόνο ν' αναπαραστήσει τις αλλαγές στις κινήσεις, τις διαστάσεις, το σώμα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου των προγόνων του σημερινού ανθρώπου στις διάφορες εποχές, αλλά ενημερωμένος για τις κατακτήσεις της επιστήμης, δίνει ζωή στις υποθέσεις, στις έρευνες και στα ντοκουμέντα μ' ένα πραγματικά μοναδικό τρόπο. Συνήθως η φαντασία κάνει καταχρήσεις στην αξιολόγηση των στοιχείων που κατά καιρούς οι επιστήμονες αποσπούν απ' τα βάθη των εργαστηρίων τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Κάρλο Ράνζι συνθέτει με εκπληκτική δεξιοτεχνία, τη φαντασία ενός δόκιμου λογοτέχνη με το ρεαλισμό του επιστήμονα. Το " Ο άνθρωπος εβδομήντα εκατομμύρια χρόνια ", αποτέλεσμα αυτής της σπάνιας σύνθεσης, δικαιώνει απόλυτα τους κόπους του δημιουργού του.