Το σύνθημα : σαράντα κόσκινα - Ροδοπούλου, Σούλα, 1935- (Ελληνική λογοτεχνία για παιδιά, 1989)
Το 1940, σ' ένα χωριό της Κορινθίας, η ζωή των κατοίκων κυλάει ήσυχα. Τα παιδιά, ανάμεσά τους η Άννα, η Μάρθα, η Ντίκο κι ο Νεχταράκης απολαμβάνουν τα παιγνίδια τους. Τις 28 Οκτωβρίου, οι Ιταλοί κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ελλάδα. Οι άντρες φεύγουν για το μέτωπο και όταν, αργότερα, έρχονται και οι Γερμανοί, ανάμεσα στα τόσα που συμβαίνουν, συλλαμβάνονται και εκτελούνται αθώοι άνθρωποι. Η πείνα και η δυστυχία επικρατούν. Όμως, οι κάτοικοι του χωριού και ιδιαίτερα τα παιδιά στέκονται ήρωες, προσφέροντας ό,τι καλύτερο στην πατρίδα και σ' αυτούς που έχουν ανάγκη. Μέσα δε από το παιγνίδι τους "Σαράντα κόσκινα" που το χρησιμοποιούν ως σύνθημα, κάνουν αντίσταση στους κατακτητές. Αργότερα, όταν έρχεται η απελευθέρωση, τα παιδιά ακολουθούν το καθένα το δικό του δρόμο. Δεν ξεχνούν όμως τη φιλία που τα είχε ενώσει εκείνη τη δύσκολη εποχή.