Πόλεμος και ασφάλεια : σχόλια στην εποχή της αντιτρομοκρατικής υστερίας - Δεσποινιάδης, Κώστας, 1978- (Πανοπτικόν, 2008)
Στο Μαγικό Βουνό του Τόμας Μαν, ο Νάφτα, λίγο πριν οδηγηθεί στη μοιραία εκείνη μονομαχία με τον Σετεμπρίνι διατυπώνει τη θέση πως ο μεγαλύτερος φόβος του αστικού ανθρώπου είναι μη τυχόν και διασαλευτεί η δική του ασφάλεια, την ίδια στιγμή που στο εξωτερικό των κοινωνιών και στο διεθνές πολιτικοοικονομικό πεδίο ακούγεται μία μόνο λέξη: πόλεμος! Αυτή είναι η πραγματικότητα του αστικού κράτους.