Αναδρομή 1901 - 1913 : σύντομη αυτοβιογραφία - Kandinsky, Wassily, 1866-1944 (Καστανιώτης ; Διάττων, 2008)
(. . .) Αναδρομή 1901-1913: Η γέννηση και άνδρωση του Καλλιτέχνη, του νομικού που απέστρεψε το βλέμμα του από το ζυγό της τυφλής Justitia, για να ιδρύσει με τα μέτρα της ψυχής του τους νόμους της Αφηρημένης ή Απόλυτης Τέχνης. Σε διάφορα δοκίμιά του έκανε λόγο ο Καντίνσκη γι’ αυτό του το σύντομο μα τόσο πυκνό σε νοήματα γραπτό, και το αποκαλούσε "σύντομη αυτοβιογραφία". Το σωστότερο θα ήταν να το ονόμαζε "μικρό όργανο για την Τέχνη". (. . .) Το κείμενο δεν είναι εξιστόρηση κάποιων πραγμάτων, ορισμένων συμβάντων ή απλών βιωμάτων· είναι αρθρωμένος λόγος του Πνεύματος της Τέχνης, του Λόγου της Τέχνης. (. . .)