Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις στον τουρισμό - Holden, Andrew 1960- (Βιβλιοθήκη τουριστικών επιστημών, 2008)
Το βιβλίο στηρίζεται σε μια πολυεπιστημονική προσέγγιση για να κατανοηθούν η σημασία και ο ρόλος του τουρισμού στη σημερινή κοινωνία. Εισάγει τον αναγνώστη στις κοινωνικές επιστήμες και εφαρμόζει τις σχετικές θεωρίες για την κατανόηση του τουρισμού. Παρόλο ότι κάθε κεφάλαιο αναφέρεται σε έναν ξεχωριστό επιστημονικό κλάδο των κοινωνικών επιστημών, το βιβλίο περιλαμβάνει εκτεταμένη χρήση παραπομπών στα υπόλοιπα κεφάλαια για να τονιστεί μ' αυτόν τον τρόπο η πολυεπιστημονική φύση της τουριστικής έρευνας. Ένα από τα κύρια θέματα του βιβλίου είναι η εξέταση του πως οι οικονομικές και πολιτικές δομές της κοινωνίας επιδρούν στην εμφάνιση του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακολούθως, το βιβλίο εξετάζει μια ποικιλία από σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα που υπερκαλύπτουν τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων του κοινωνικού αποκλεισμού ορισμένων κατηγοριών πολιτών, του τουρισμού ως μορφής εμπορίου, του καταναλωτισμού, των κοινωνικών, πολιτισμικών και περιβαλλοντικών επιδράσεων του τουρισμού, καθώς και του φεμινισμού και της ηθικής. Το βιβλίο είναι γεμάτο από διαφωτιστικά διεθνή παραδείγματα και ερωτήσεις που απευθύνονται στον αναγνώστη, ώστε να ενθαρρυνθεί η εμβάθυνση της σκέψης του σε σχετικές θεωρίες και ζητήματα που αναφύονται. Παράλληλα με την παροχή μιας ευρύτερης κατανόησης του ρόλου του τουρισμού στην κοινωνία, το βιβλίο επιδιώκει, επίσης, να διευρύνει τον πνευματικό ορίζοντα των αναγνωστών σχετικά με την κοινωνία στην οποία ζουν.