Όταν η λαϊκή ζωγραφική αγκαλιάζει το δημοτικό τραγούδι : συλλογή ; καταγραφή από μνήμης με εικονογράφηση δημοτικών τραγουδιών από τον Ελλαδικό χώρο και τον Πόντο του Κωνσταντίνου Τσανασίδη - Τσανασίδης, Κωνσταντίνος, 1939- (Αδελφοί Βλάσση, 2019)
Η παρούσα συλλογή των δημοτικών τραγουδιών του ελλαδικού χώρου και του Πόντου παρουσιάζεται, πιθανώς, και ως ανανεωτής του συμβολικού εποικοδομήματος του προφορικού πολιτισμού, αυτού που στις προφορικές κοινωνίες λειτουργούσε ως μηχανισμός κατανόησης της βιωματικής πραγματικότητας και των προβλημάτων που έθετε η ίδια η ζωή. Είναι ένα πρωτότυπο δημοσίευμα και αποτελεί πρωτογενή πηγή πληροφόρησης, η οποία δεν έχει φιλτραριστεί, δεν έχει τροποποιηθεί και δεν έχει υποστεί επεξεργασία. Βασίζεται αποκλειστικά στα δημοτικά τραγούδια που ο συλλογέας, ο Κωνσταντίνος Τσανασίδης, ανακάλεσε στη μνήμη του, κατέγραψε και εικονογράφησε, με βάση το περιεχόμενό τους, για να αποδώσει το κύριο γνώρισμά τους, την "έξαρση" του συγκεκριμένου και σημαντικού, το οποίο βασίζεται στην αφαίρεση και τη σχηματοποίηση, με μόνο φίλτρο τη μνήμη του και την ζωγραφική του δεξιοτεχνία. Η εικονογράφηση των δημοτικών τραγουδιών, δίνει στη συλλογή έναν ιδιοπρόσωπο χαρακτήρα. Επιτρέπει στον συλλογέα την έκφραση μέρους της προσωπικότητάς του μέσα από την καταγραφή των τραγουδιών, αλλά διευκολύνει και την εικαστική έκφραση των παθών και πόθων που χαρακτηρίζουν τους ήρωες των τραγουδιών. Αξίζει να δούμε την παρούσα συλλογή των δημοτικών, του ελλαδικού χώρου και του Πόντου, τραγουδιών του Τσανασίδη όχι ως ένα δεδομένο και στατικό μόρφωμα με "επιστημονικές" κατηγοριοποιήσεις και επεξηγήσεις (που έχουν γίνει, εξάλλου, από πολλούς λαογράφους και άλλους μελετητές), αλλά μελετώντας τους στίχους των τραγουδιών με την εικονογράφησή τους, να δώσουμε έμφαση και στη σχέση τους με τη ζωγραφιά, η οποία αποδίδει το περιεχόμενο του στίχου και παντρεύει τη λαϊκή ζωγραφική με το δημοτικό τραγούδι.