Τα ελληνικά μάρμαρα και άλλα διακοσμητικά πετρώματα - Τσιραμπίδης, Ανανίας Ε. 1949- (University Studio Press, 1996)
Επειδή η ιστορία του πολιτισμού μας συνδέεται στενά με το μάρμαρο, υλικό που με τόση απλοχεριά χάρισε η φύση στη χώρα μας, οποιαδήποτε αναφορά σ' αυτό το πέτρωμα, επιστημονική ή όχι, αποτελεί πιστεύω υποχρέωση κάθε ειδικού επιστήμονα ή φορέα. Οι εφαρμογές του μαρμάρου και της πέτρας στις διάφορες κατασκευές είναι απεριόριστες. Οι ανθεκτικές και πολυτελείς μαρμάρινες δαπεδοστρώσεις διακοσμούν εντυπωσιακά οποιοδήποτε χώρο, τόσο σε απλές κατοικίες όσο και σε κτίρια γραφείων, τράπεζες, ξενοδοχεία και εκκλησίες και αποτελούν μια από τις κυριότερες εφαρμογές στη σύγχρονη οικοδομική. Επίσης, από μάρμαρο κατασκευάζονται όλο και περισσότερες εσωτερικές και εξωτερικές σκάλες και ορθομαρμαρώσεις, ενώ έχουμε και παραδείγματα αισθητικά άψογης εφαρμογής του στην εσωτερική διακόσμηση. (. . .)Από τον πρόλογο της έκδοσης