Γεωθερμία : γεωθερμικοί πόροι, γεωθερμικά ρεύματα, εφαρμογές, περιβάλλον - Φυτίκας, Μιχάλης Δ. 1940- (Εκδόσεις Τζιόλα, 2004)
[...] Ο στόχος του βιβλίου αυτού είναι διττός: επιδιώκει να αναλύσει τη σχέση της γεωθερμικής έρευνας με τα γεωλογικά φαινόμενα και να παρουσιάσει, άλλοτε λεπτομερειακά και άλλοτε συνοπτικά, τις ποικίλες εφαρμογές της ήπιας αυτής ενεργειακής πηγής. Ως εκ τούτου, το βιβλίο μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη. Στα πρώτα πέντε κεφάλαια περιγράφονται οι φυσικές εκδηλώσεις της γεωθερμικής ενέργειας, παρουσιάζεται το γεωλογικό υπόβαθρο της δημιουργίας των γεωθερμικών συστημάτων, αναλύονται τα χαρακτηριστικά των γεωθερμικών ρευστών και παρουσιάζεται η μεθοδολογία έρευνας και τα στάδια παραγωγής των ρευστών και ανάπτυξης των πεδίων. Στα Κεφάλαια 6 με 10 παρουσιάζονται διεξοδικά οι χρήσεις της γεωθερμίας με έμφαση στις άμεσες χρήσεις, καθώς και τα τεχνικά προβλήματα από την αξιοποίηση των γεωθερμικών ρευστών (δημιουργία επικαθίσεων, διάβρωση μεταλλικών επιφανειών, περιβαλλοντικές επιπτώσεις) και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Επίσης, δίνεται μια συνοπτική εισαγωγή στην τεχνικο-οικονομική αξιολόγηση των γεωθερμικών επενδύσεων και καταγράφεται η κατάσταση της ανάπτυξης και των προοπτικών της γεωθερμικής ενέργειας στη χώρα μας. Τα περισσότερα κεφάλαια συνοδεύονται από ερωτήσεις και προβλήματα, με στόχο να βοηθήσουν οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο στην πληρέστερη κατανόηση των θεμάτων που πραγματεύθηκαν. Στα Παραρτήματα παρέχονται πληροφορίες για τη βιβλιογραφία και την αναζήτηση στοιχείων στο διαδίκτυο για τη γεωθερμία, διευκρινίζονται οι μονάδες ισχύος και ενέργειας, καθώς και οι μονάδες συγκέντρωσης διαλυμένων συστατικών σε υγρά και αέρια, και δίνονται οι φυσικές ιδιότητες των γεωθερμικών νερών ως συνάρτηση της περιεκτικότητας σε χλωριούχο νάτριο και της θερμοκρασίας. [...]