Τεχνολογία, κοινωνία, πολιτισμός - Βακαλιός, Θανάσης 1929-2018 (Κριτική και διεπιστημονική βιβλιοθήκη, 2002)
Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας φιλοδοξεί να παράσχει μια πολύπλευρα τεκμηριωμένη εικόνα και έναν προβληματισμό για τον ρόλο της τεχνολογίας (και της εργασίας) στην ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας και του πολισμού, με έμφαση στην εποχή που δρομολογήθηκε με τη βιομηχανική επανάσταση - λογικό επακόλουθο της οποίας είναι ο σύγχρονος πολιτισμός με τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που δημιουργεί στον άνθρωπο (την κοινωνία, την ανθρωπότητα) και το μέλλον του... Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας, υπερβαίνοντας τη στενή τεχνοκρατική αντίληψη, προσεγγίζει την τεχνολογία ως έμπρακτη ανθρώπινη δημιουργικότητα και διάνοια. Στη σχέση ανθρώπου τεχνολογίας η έμφαση δίνεται στον άνθρωπο, όχι μόνον ως παραγωγικό ον, αλλά και ως κοινωνικό και πολιτισμικό ον. Μάλιστα, με δεδομένη την υπέρβαση των φυσικών ορίων ζωής που επιβάλλουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της καινοτομικής παραγωγικής δραστηριότητας, καθώς και τη δυνατότητα η άφρονη χρήση της σύγχρονης κοινωνίας (και της επιστήμης) να απειλήσει την ίδια τη βιολογική ύπαρξη του ανθρώπινου είδους στη σχέση του με την τεχνολογία (και την επιστήμη) ο άνθρωπος προσεγγίζεται και ως ειδολογικό ον, δηλαδή και με όρους ανθρωπολογίας. Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίου, ειδικότερα σε φοιτητές του Πολυτεχνείου και των ΤΕΙ, αλλά και σε καθένα που ενδιαφέρεται για το θέμα. Όμως, ειδικά απευθύνεται στους καθηγητές που διδάσκουν το μάθημα της τεχνολογίας στη Μέση Εκπαίδευση. Βέβαια, μπορούν κάλλιστα να το συμβουλευτούν και μελετητές του θέματος ή πλευρών του.