Μελετήματα φιλοσοφίας : η φιλοσοφία, ο άνθρωπος και ο κόσμος, θέματα ηθικής, φιλοσοφία της ιστορίας, Αριστοτέλης, επίκτητος - Δεσποτόπουλος, Κωνσταντίνος Ι., 1913-2016 (Παπαζήσης, 1978)
Τα μελετήματα, που αναδημοσιεύονται με διάταξη κάπως συστηματική στο βιβλίο αυτό, υπήρξαν κεφάλαια των εξαντλημένων βιβλίων μου "Φιλοσοφικά Μελετήματα", "Ηθικά Β'", "Φιλοσοφία του δικαίου". Τα περισσότερα είναι δοκιμασμένα και για τη διδακτική αξία τους, επί τρία χρόνια ήδη, ως κεφάλαια του βιβλίου "Μελετήματα Ηθικής", εγχειριδίου των σπουδαστών της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών.Για ν' αποφευχθούν επαναλήψεις, και για να εμπλουτισθούν βιβλιογραφικά τα μελετήματα, έγιναν περικοπές και προσθήκες στα κείμενα και στις υποσημειώσεις. Έγιναν επίσης βελτιώσεις ύφους και αλλαγές της γλωσσικής μορφής, δηλαδή από την καθαρεύουσα προς τη δημοτική.Εμπιστεύομαι το βιβλίο στην αισθαντικότητα και στην ευθυκρισία των αναγνωστών. Αλλά και συνιστώ, ιδιαίτερα στους νέους, κριτική ανάγνωση των σελίδων του, προπάντων όμως εμμετρία στον απότοκο της μελέτης διαλογισμό.