Μάτια γαλάζιου σκύλου - Garcia Marquez, Gabriel, 1927-2014 (Νεφέλη, 1983)
Αυτή η συλλογή περιέχει έντεκα από τα πιο πλούσια και αντιπροσωπευτικά διηγήματα του Μάρκες. "...Έβλεπα τα φωτισμένα βλέφαρα της όπως κάθε νύχτα. Ήταν τότε που θυμήθηκα το συνηθισμένο όταν της είπα : Μάτια γαλάζιου σκύλου. Εκείνη μου ΄πε δίχως να πάρει το χέρι απ' το καντηλέρι : " Ναι. Τώρα δε θα το ξεχάσουμε ποτέ". Βγήκε απ' την κώχη αναστενάζοντας : Μάτια γαλάζιου σκύλου. Το 'χω γράψει παντού". "...Και μου 'πε πως πήγαινε στα εστιατόρια κι έλεγε στα γκαρσόνια, πριν δώσει την παραγγελία της: "Μάτια γαλάζιου σκύλου". Αλλά τα γκαρσόνια υποκλίνονται με σεβασμό δίχως να μπορέσουν να θυμηθούν αν το είχαν πει ποτέ αυτό στα όνειρα τους. Ύστερα το 'γραφε στις χαρτοπετσέτες και το χάραζε στο βερνίκι των τραπεζιών : " Μάτια γαλάζιου σκύλου ". Και στα θολωμένα τζάμια των ξενοδοχείων, των σταθμών, όλων των δημόσιων κτιρίων έγραφε με τον δείκτη : " Μάτια γαλάζιου σκύλου".