Συνομιλώντας με το σώμα που ονειρεύεται - Mindell, Arnold, 1940- (Ανθρώπινα συστήματα, 1995)
Το "Συνομιλώντας με το Σώμα που Ονειρεύεται" είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο που απευθύνεται τόσο στον απλό αναγνώστη, όσο και στο γιατρό-ειδικό και τον ψυχολόγο. Επίκεντρο του βιβλίου είναι η σχέση ανάμεσα στα όνειρα και τα σωματικά προβλήματα των ανθρώπων. Μέσα από ζωντανές και γλαφυρές περιγραφές περιπτώσεων ο συγγραφέας συνενώνει το τεράστιο εύρος της ανθρώπινης ψυχολογίας σε ένα και μόνο θεωρητικό πλαίσιο: αναφέρεται στην αντιμετώπιση των κρίσεων που παρουσιάζουν οι σωματικά άρρωστοι, οι ετοιμοθάνατοι ασθενείς, οι ψυχωτικοί, αλλά και οι συνηθισμένοι άνθρωποι που ονειρεύονται και που έχουν σωματικά προβλήματα. Πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό βιβλίο που αντιμετωπίζει ολιστικά τη σωματική αρρώστια. Οι εικόνες που αποκαλύπτονται στα όνειρά μας εκδηλώνονται στο σώμα μας με τη μορφή σωματικών συμπτωμάτων και προκαλούν τις αρρώστιες μας. Το "Ονειρόσωμα" γίνεται το κλειδί για την πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία των σωματικών προβλημάτων. Μέσα από την εκδίπλωση των ονείρων, των παγκόσμιων μύθων και της φαντασίας, η αρρώστια αποσυνδέεται από την έννοια του "παθολογικού". Τα όνειρα και οι σωματικές παθήσεις αναγορεύονται σε αξιοσημείωτα γεγονότα: το όνειρο γίνεται το σημαντικό μήνυμα που στέλνει το σώμα στους ανθρώπους, ώστε να αντιμετωπίσουν μια "δύσκολη" κατάσταση. Ή, ακόμη περισσότερο, είναι το μήνυμα που υποδεικνύει στους ανθρώπους την ανάγκη της αλλαγής, της ουσιαστικής πορείας προς την ανέλιξη της προσωπικότητάς τους.