Ο βασιλιάς των ζητιάνων - Zangwill, Israel 1864-1926 (Αστάρτη, 1998)
Ο Γκρόμπστοκ, ο πλούσιος αστός και ευεργέτης των φτωχών, μοιράζει αμέριμνα τις ελεημοσύνες του ως την μέρα που, για κακή του τύχη, συναντά τον διαολεμένο Μανασή, τη μάστιγα του Θεού, εκπληκτικό ομιλητή και ανυπέρβλητο σοφιστή. Και τότε η ζωή του γίνεται πραγματικά αβίωτη, ο Μανασής δεν τον αφήνει σε χλωρό κλαρί, τον καταδιώκει με βιβλικά τσιτάτα, ηθικές διδαχές, εκφοβιστικές κατάρες, λεπτές πονηράδες κι εξωφρενικά κηρύγματα. Σε σημείο που κάνει και τον ίδιο τον αναγνώστη να βγεί από τα ρούχα του. Αλλά, ευτυχώς, η αγανάκτηση του πνίγεται γρήγορα κάτω από το κύμα ενός πλούσιου, λυτρωτικού γέλιου.