Αλβανικό ημερολόγιο : ο δρόμος προς το Ελμπασάν - Keeley, Edmund, 1928-2022 (Καστανιώτης, 1996)
Η ιστορία του ταξιδιού μιας ομάδας Αμερικάνων συγγραφέων στην Αλβανία, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί συγγραφείς και την κατάσταση της αλβανικής πολιτιστικής ανάπτυξης. Το ταξίδι του οδηγεί από τα Τίρανα στο Ελμπασάν, το κέντρο της παραμονής τους, και από εκεί σε άλλες πόλεις του νότου. Στα Τίρανα συναντούν τον Αλβανό υπουργό Πολιτισμού, τον πρόεδρο του αλβανικού Κέντρου ΡΕΝ και άλλους διανοούμενους της περιοχής, και στο Ελμπασάν φιλοξενούνται από τον εκδότη Μπουγιάρ Χούδρι. Στις συναντήσεις αυτές μαθαίνουν πολλά για τη φοβερή 50ετία της φυσικής και πνευματικής καταπίεσης του σταλινικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα και για τα πρώτα διστακτικά βήματα που έχει αρχίσει να κάνει η Αλβανία προς μια δημοκρατικότερη μορφή διακυβέρνησης και παραγωγικότερη ελεύθερη οικονομία. Αλλά εκείνο που ικανοποιεί περισσότερο τη συντροφιά - και που περιγράφεται με λυρικές και χιουμοριστικές λεπτομέρειες - είναι οι συναντήσεις με τους απλούς κατοίκους των πόλεων και τους αγρότες, καθώς και το απείραχτο τοπίο έξω απο τις υποσιτιζόμενες και οικονομικά χρεοκοπημένες πόλεις και χωριά. Ο Κήλυ, που έχει μια ισόβια επαφή με την Ελλάδα, υπογραμμίζει τις σχέσεις - μερικές φορές αποτυχημένες - μεταξύ της Ελλάδας, που γνωρίζει πολύ καλά, και την ακόμη πληγωμένη Αλβανία,που την αντικρίζει για πρώτη φορά. Στην τελευταία φάση του ταξιδιού πηγαίνει στην Κορυτσά μαζί με μια δεύτερη ομάδα Αμερικάνων και Ελλήνων, που προσπαθούν να εισαγάγουν τη διδασκαλία σύγχρονων γεωργικών μεθόδων στην Αγροτική Σχολή - αντρών και γυναικών - της περιοχής, ακολουθώντας ως πρότυπο την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη αυτή του προσφέρει μια ακόμα ευκαιρία διερεύνησης των νέων δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας σ΄ένα πρακτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.