Εντός και εκτός έδρας : το ποδόσφαιρο στην ελληνική ποίηση - Μαρκόπουλος Γιώργος, 1951- (Νεοελληνική γραμματολογία, 2006)
Η σχέση αγάπης μιας ομάδας ποιητών προς το ποδόσφαιρο μας προσέφερε στίχους εξόχως πρωτότυπους η εκ των «έσω» τάση οράσεως μερικών άλλων μας έδωσε δημιουργήματα πλήρη μεταφυσικού ζόφου η αρνητική στάση κάποιων τρίτων αποτύπωσε αποσπάσματα που προβληματίζουν η ενσωμάτωση όρων ή λέξεων παρήγαγε στίχους με φορτισμένη πιο έντονα τη γλώσσα, ενώ η μεταφορά «μνημών παιχνιδιού» από την παιδική ηλικία πρόβαλε εικόνες που αξίζει ιδιαιτέρως να προσεχθούν. Στο βιβλίο αυτό ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος μελετά ακριβώς τις επιδράσεις του ποδοσφαίρου στην ποίησή μας, από τη γενιά του ’30 μέχρι και σήμερα. Χωρίζει το υλικό του σε κατηγορίες, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω παραμέτρους, και το διανθίζει με ένα μεγάλο αριθμό ποιημάτων ή αποσπασμάτων τους, έτσι ώστε ο αναγνώστης να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα αυτού του ενδιαφέροντος θέματος, το οποίο άλλωστε τόσο διεξοδικά δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα ερευνηθεί.