Απ' όσα έχω δει - Hugo, Victor, 1802-1885 (Νεανική βιβλιοθήκη, 1981)
Χρονικογράφος και σχολιαστής μιας πολυτάραχης περιόδου στην οποία έζησε, ο Ουγκώ δίνει σ αυτό το έργο μια άλλη διάσταση του ταλέντου του. Δημοσιογράφος και πολιτικός, δημόσιος ομιλητής και ρεπόρτερ, περνάει από την εκτέλεση του Λουδοβίκου ΧVI στην κηδεία του Ναπολέοντα και την ίδρυση της 2ης Δημοκρατίας, στην κηδεία του Μπαλζάκ και της Γεωργίας Σάνδη.Ένα εκτεταμένο βιογραφικό σημείωμα προτάσσεται τοποθετώντας τον Ουγκώ και την πολυκύμαντη ζωή του μέσα στα πλαίσια μιας εποχής που επηρέασε την παγκόσμια ιστορία. Το "Απ' όσα έχω δει" είναι ένα σταχυολόγημα μαρτυριών για σημαντικά γεγονότα, αλλά και διάσημους ανθρώπους, που σημάδεψαν την Ιστορία της Γαλλίας και κατέγραψε ο ρομαντικός Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ. Ο Ουγκώ δίνει ενδιαφέρουσες πτυχές γεγονότων, όπως η εκτέλεση του Λουδοβίκου 16ου ή η κηδεία του Ναπολέοντα, ενώ προσφέρει με την πλούσια γλώσσα του και προσωπικές απόψεις για ιερά τέρατα της γαλλικής ιστορίας ή λογοτεχνίας όπως ο Μπαλζάκ, η Σάνδη, ο Βολταίρος, ο Ταλεϋράνδος, ο Λαμαρτίνος.