Δίκτυα ευρείας ζώνης : τεχνολογίες και εφαρμογές με έμφαση στο διαδίκτυο - Βενιέρης, Ιάκωβος Στ., 1965- (Εκδόσεις Τζιόλα, 2015)
Η διασύνδεση των υπολογιστών έχει ως στόχο την επικοινωνία τους για την ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ χρηστών ή την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά κέντρα πληροφορίας. Το ρόλο του παρόχου δυνατότητας επικοινωνίας, έχει σε μεγάλο μέρος επωμιστεί το Διαδίκτυο (Internet). Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές και υπηρεσίες είναι κατά κανόνα συμβατές με τους κανόνες του διαδικτύου. Η συμβατότητα του λογισμικού των εφαρμογών εγγυάται το ότι οι υπολογιστές μπορούν μα επικοινωνήσουν, ανεξαρτήτως δικτυακής υποδομής, αφού συγκλίνουν σε επίπεδο Internet χωρίς όμως να εξασφαλίζει και την ποιότητα της επικοινωνίας. Η τελευταία αποτελεί δύσκολο πρόβλημα, ιδιαίτερα αν αναλογεί κανείς το συνεχώς αυξανόμενο όγκο πληροφορίας. Απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δίνουν τα δίκτυα ευρείας ζώνης, δηλαδή οι ζεύξεις και οι μεταγωγείς τηλεπικοινωνιακής κίνησης υψηλών ταχυτήτων, που αναλαμβάνουν την αξιόπιστη και χωρίς καθυστέρηση παράδοση των πακέτων πληροφορίας στα κέντρα διανομής του διαδικτύου και στους τερματικούς εξοπλισμούς. Δεδομένου ότι η δεσπόζουσα τεχνολογία είναι αυτή του διαδικτύου ευρείας ζώνης, τόσο στις ενσύρματες όσο και στις κινητές επικοινωνίες και εφαρμογές, το ανά χείρας βιβλίο καλύπτει αμφότερα τα θέματα των Δικτύων Ευρείας Ζώνης και των Τεχνολογιών του Διαδικτύου σε δύο διακριτά μέρη. Δίνεται έτσι η δυνατότητα τόσο στο διδάσκοντα, όσο και στο σπουδαστή να επιλέγει τα κατάλληλα κεφάλαια, ανάλογα με τα εμδιαφέροντά του και το διερευνούμενο επιστημονικό αντικείμενο. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)