Ο πρεσβευτής - Brink, Andre Philippus, 1935-2015 (Χατζηνικολή, 1992)
Σφαγή του Σάρπβιλ στη Νότιο Αφρική αλλά στο Παρίσι ο αδιάφθορος στυλοβάτης των θεσμών και ισχυρός άνδρας Πρεσβευτής Πωλ βαν Χίρντεν, ερωτεύεται την ερωμένη του Τρίτου Γραμματέα, την ξεδιάντροπη Κίρκη και τσουλίτσα Νικολέτ, ενσάρκωση του αισθησιασμού της πόλης τη νύχτα. Ο Πρεσβευτής, γράφει στο σημείωμα του ο συγγραφέας, είναι καρπός της πρώτης πολύχρονης παραμονής μου σαν φοιτητής στο Παρίσι και ανήκει στο κίνημα των Sestigers, των συγγραφέων που στα 1960 αγωνίστηκαν να λυτρώσουν το νοτιοαφρικανικό μυθιστόρημα από τα αποικιακά του δεσμά καταργώντας τα ηθικά, θρησκευτικά και σεξουαλικά ταμπού. Με τη σημερινή, ξαναδουλεμένη μορφή του, δεν είναι ένα νέο βιβλίο, παραμένει όμως το σημείο εκκίνησης χωρίς το οποίο δεν θα είχα μπορέσει να γράψω το Κοιτάζοντας στο Σκοτάδι, το Λένε πως θα βρέξει το Μία στιγμή στον Άνεμο, το Τείχος της Πανούκλας και την Ξερή, Λευκή Εποχή.